Säsongens kock Våren 2018
Restaurang Nojonmoni i Västerås
- Kamrul Quddus & Mamun Pathwary
NojonMoni betyder ögonsten och målet för NojonMoni är att vara en ögonsten för alla sinnen
Idén är att servera vällagad indisk mat i en varm, familjär miljö.
Stark mat är ett grundbehov för människorna i Indien, säger Kamrul Quddus. Alla maträtter smakar och har sin karaktär. Indien är stort land med en enorm massa människor (1 324 miljoner) och sättet att laga och smaksätta maten skiljer sig mellan olika landsdelar.
Kamrul Quddus säger, matlagning är i fem steg, basen är ändå densamma och de tre första stegen är likadana över hela Indien.
De råvaror som används mest är kyckling, lamm, vegetariskt och fisk. De grönsaker som används är lök, vitlök, koriander, spiskummin, garam masala, ingefära, gurkmeja, kokos, citron och chili.
Det fjärde steget skiljer ut restaurangen från andra, det är i det steget kockens yrkeskunskaper visar sig och där den speciella touch, en skicklig kock kan skapa visar sig.
Det femte steget är restaurangens karisma som gör att gästerna trivs och maten tillfullo kan uppskattas.
Vill Du vill äta en riktigt stark maträtt, välj Vindaloo, en rätt som kom till Indien från Portugal för 450 år sedan, till den dricker Du Västeråsvatten eller en ljus indisk öl.